Nem szeretjük őket, mert bizonyítottan rákkeltőek. Mégis sok élelmiszerben megtalálhatók, és sokszor mi magunk is segítjük őket abban hogy kialakuljanak.
A transz zsírsavak keletkezhetnek:
- növényi olajok keményítésével (hidrogénezés) lsd. margaringyártás
- olajok hevítésével sütéskor
- kérődző állatokban bélbaktériumok hatására
Tehát a transz és a cisz elnevezés térbeli állást takar, nem feltétlenül a „rossz fiú” neve. Sőt , épp ellenkezőleg:
-az ipari mennyiségben előállított élelmiszerekben pl:
- sütőolajok többször használva ( gyorséttermek, büfék)
- kényelmi termékek, melyben sok a zsír, margarin, olaj: félkész termékek, instant termékek, kakaós tejmassza, kekszek, nápolyik, krémes sütemények, chipsek, finompékáru.
Ezek zsírtartalma jelentősen meghaladhatja a 10%- ot is, mégis a margarinokat szidjuk.
A margarinok tegnap és ma:
- régen magas hőfokon nagy nyomáson hidrogénezték a margarinokat, így a transz zsírsav arányuk 10 % volt
- ma a margarinokat kókusz-, és pálmazsírok hozzáadásával készítik, aminek következtében nem csak egészségesek lettek, de transz zsírsav tartalmuk is 1% alá csökkent.
- kedvező zsírsavösszetétele miatt pedig még mindig a margarint ajánlom inkább fogyasztásra, mint a vajat.
Az OÉTI kutatásai szerint 2004-ben a Magyar lakosság átlagos transz zsírsav felvétele napi 2-3 g/fő. Ehhez a mennyiséghez nagyban hozzájárulnak a gyorséttermek, a chipsek, és a fent említett termékek amikben megtalálható. Ilyen mennyiség mellett a transz zsírsavak a telített zsírsavakhoz képest 4x – 5x megnövelik a szív és érrendszeri betegségek kockázatát.
Többek között ezért javaslom, hogy mielőtt bármilyen fogyókúra divatot fanatikusan követnénk, tájékozódjunk, és ha nem is kötelezzük áltel magunkat egyik fél mellett sem 100 % -ban azért hallgassuk meg a szakértő véleményét. Egyes fittness guruk - mint tapasztaltuk – annyira jól értenek a táplálkozáshoz, és az emberek táplálásához, hogy az Ő olvasatukban még az is belefér az egészséges életvitelbe, egészséges táplálkozásba, hogy un gyorséttermeket nyitnak, amik elmondásuk szerint az egészség égisze alatt jöttek létre… Ott vajon mennyi transz zsírsav volt jelen egy-egy ételben?
Néhány gondolat:
- Ma Magyarországon nem korlátozza törvény az élelmiszerek transz zsírsav tartalmát.
(lsd Dánia, Nagy Britannia USA már igen)
- nálunk is bevezette a bohócos gyorsétterem azt az olajkeverékét, amelyben igazoltan maximum 2% a transz zsírsav tartalom. (WHO által maximalizált)
- Az OÉTI folyamatosan bővíti és karbantartja azt az adatbázisát, amelyben az élelmiszerek transz zsírsav tartalmát tartják nyilván
Tanácsok:
- ne hevítsük túl a sütőolajat (főleg akkor hajlamos erre ha nincs benne semmi… ilyenkor vegyük le a tüze, vagy húzzuk félre a serpenyőt a lángról)
- kerüljük a gyorséttermeket, kifőzdéket, chipseket, instant ételeket
- főzzünk kevesebb olajjal
- amit lehet, otthon készítsük el nyers, és ne félkész alapanyagokból
Köszönet a cikkért, és az alapgondolatért Dánilené Rózsa Ágnesnek. Kicsit átformáltam, saját gondolataimmal kiegészítettem, és a kedves olvasó számára érthetőbbé próbáltam tenni…
Megjelent: Uj Diéta: 2007/6. számában