Jó, kövér, de menynire?? Egyáltalán ki a kövér? Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk határozni visznyítanunk kel lvalamihez, meg kell mérni bizonyos paramétereket. Lássuk hát, a gyógyítók ma milyen eszközöket vetnek be, hogy az elhízás mértékét megállapítsák?
BMI: Megkapjuk, ha a testsúly kg-ban mért tömegét elosztjuk a méterben kifejezett testmagasság négyzetével (Body Mass Index /BMI/ = kg/m2). Anélkül, hogy tudományos részletekbe mennénk, az ideális BMI férfiakra 25, nőkre 24 alatt van.
Ha a testtömeg index | Minősítés |
BMI<18,5 | sovány |
BMI 18,5-25 | Kívánatos testtömeg |
BMI 25-29,9 | I. fokú elhízás |
BMI 30-39,9 | II. fokú elhízás |
BMI 40 és felette | III. fokú-morbid- elhízás |
Testösszetétel mérés: Nem elég azonban azt tudni, hogy milyen a magasság/súly arány. Mi van akkor, ha ez a súly vízből, vagy izomból áll?? Az egyes emberek testösszetétele nem egyforma. Van aki sokat sportol, és így az izomtömege adja a testsúlya nagy részét. Megint mások soványak ugyan, de a helytelen táplálkozás miatt szervezetükben a zsír/izom arány nem megfelelő. Ezért kortól és nemtől függetlenül (a kismamákat leszámítva) mindenkinek ajánlom, hogy mérje meg a testösszetételét egy arra alkalmas géppel, mely a bioelektromos ellenállást méri. A bioelektromos ellenállás (BIA) elemzése a test szöveteinek ellenállását méri úgy, hogy azokba a vizsgált személy által nem érezhető feszültségű áramot vezet. A vizsgált személy általában mezítláb áll fém lábtámaszokon, kezeiben szintén érintkező elektródák vannak. Az eljárás körülbelül 5 percet vesz igénybe. Több gyártmány van forgalomban, de talán a legtöbb információt a Bispace által gyártott InBody készülékek nyújtják. Ilyennel nagyobb gyógyszertárakban, szépségszalonokban, de egészség napokon is találkozhatunk. A kapott eredmény akkor pontos, ha étkezés után minimum egy órával vagyunk, vagy étkezés előtt mérjük le magunkat. A gép méri a testsúlyt, a test folyadék tartalmát a profibbak elkülönítik a sejten belüli, sejten kívüli folyadékot, megmondják hogyan oszlik meg a folyadék a testünkben és van e ödémánk. Emellett mérik a zsiradék és izom arányát, a zsíreloszlást (derék/csípő hányados), megmondják, hogy mennyi szervezetünkben az összes zsiradék mennyisége, és mekkora súlya van a zsírmentes testtömegünknek. Megtudhatjuk azt is, hogy a súlyfeleslegünk hány százaléka izom, és hány százaléka zsír, mennyi az ásványi anyag tartalom a szervezetünkben, tehát milyenek a csontjaink. Kiszámolják a fent említett BMI-t és az alapanyagcserénket és ez ennek megfelelő kalóriaszükségletünket (erről később lesz még szó.)
Derékkörfogat és derék/csípő hányados: Az elhízásra vonatkozó legegyszerűbb mérés – ami ma már bizonyítottan szoros összefüggést mutat a szív-érrendszeri betegségek előfordulási valószínűségével – a derék körfogat mérés (derékkerület). Mérése az elülső-felső csípőtövis és a legalsó borda közötti távolság felénél történik nyugodt kilégzés utáni állapotban, vízszintes síkban, tehát nem a legjobban behúzódó oldalkontúrok magasságában. Egyszerűbben a derék, a pocak legnagyobb kerületét jelenti ez általában ami a köldök magasságában található. Ha ezen a tájékon nagy a zsírszövet mennyisége, akkor a zsigerek között is sok zsiradék halmozódott fel, ez pedig bizonyítottan növeli az esélyét a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának. Ismert szív- agy- perifériás-érbetegség, cukorbetegség, vagy veseelégtelenség esetén a célérték férfiaknál
Alapanyagcsere: Megmérhetjük még az alapanyagcserét. Ennek akkor van jelentőssége, valaki sehogyan sem bír lefogyni. Alapanyagcsere fogalma: Alapanyagcserének nevezzük azt a minimálisenergiafogyasztást, amelyet nyugalomban levő, nem alvó, gyógyszeresen nem befolyásolt emberben mérhetünk. Ez általában férfiaknál 70kg esetén 1600 nőknél ugyanennyi testsúlynál 1200. A testtömeg növekedésével együtt nő. A yoyo effektus következtében, amiről később írok, akár 800 kalóriára is csökkenhet, ami azt jelenti, hogy alapjáraton ennyit égetünk, a többi bevitt energiából növekszik az úszógumink. Ha valaki 1200 kalóriánál kisebb energiatartalmú értendet tart, bármenyire is körültekintően válogata össze az összetevőket, veszélyezteti az egészségét, emrt biztosan nem tud megfelelő mennyiségű tápanyagot biztosítanimagának. Erre is van megoldás, erről később.