A magnézium pótlására 350 mg mennyiség elegendő naponta. A magnéziummal gyakran találkozhatunk úgy is, mint az idegrendszer védő hatású ásványi anyagával. Ez valójában találó is, hiszen nagy szerepe van az idegrendszer működésében, bár ezen kívül köze van az izomműködéshez, szerepe van a szív-, és érrendszer normális működésében, a csontok felépítésében, és a fehérje-, szénhidrát anyagcserében. Magas magnéziumtartalmú élelmiszereink közé taroznak az olajos magvak, száraz hüvelyesek, teljes őrlésű gabonafélék, csipkebogyó, étcsokoládé, zöld levelű zöldségek, gyümölcs, tejtermék, hal. Fontos tudni, hogy felszívódása csak B6 – vitamin jelenlétében kielégítő. Szükségletét növeli a stresszhatás, a kimerültség, az erős szellemi megterhelés a jelentős folyadékveszés. A magnéziumhiány nem megfelelő táplálkozás, gyomor-bélbetegségek miatti felszívódási zavarok, tartós hasmenés, alkoholizmus hatására alakulhat ki. Tünete lehet az étvágytalanság, hányás, és az izomgörcsök.
A klórt a szervezetbe a nátriummal együtt nátrium – klorid, azaz konyhasó formájában visszük be. Napi szükséglete 3g mely 5 g konyhasónak felel meg. Szerepe a sav – bázis egyensúly fenntartásában, a gyomorsav felépítésében és a só és vízháztartás szabályozásában van. Hiánya túladagolása nem ismert.
A mangán részt vesz a szénhidrát, zsír, fehérje anyagcserében, a DNS, RNS (azaz örökítő anyag) szintézisben. Napi szükséglete 4 mg körül mozog. Megtalálható a teljes kiőrlésű gabonákban, kávéban, teában száraz hüvelyesekben, olajos magvakban. Hiánybetegsége és túladagolási tünetek nem ismertek.