Dietetika mindenkinek

Frissen végzett dietetikus cikkei érthetően, mindenkinek, a fogyókúráról egészséges életmódról

Linkek

Nincs megjeleníthető elem

Rovatok

Magnézium, Foszfor, Klór, Mangán

2009.09.21. 11:13 - Zámbori Zita

  A magnézium pótlására 350 mg mennyiség elegendő naponta. A magnéziummal gyakran találkozhatunk úgy is, mint az idegrendszer védő hatású ásványi anyagával. Ez valójában találó is, hiszen nagy szerepe van az idegrendszer működésében, bár ezen kívül köze van az izomműködéshez, szerepe van a szív-, és érrendszer normális működésében, a csontok felépítésében, és a fehérje-, szénhidrát anyagcserében. Magas magnéziumtartalmú élelmiszereink közé taroznak az olajos magvak, száraz hüvelyesek, teljes őrlésű gabonafélék, csipkebogyó, étcsokoládé, zöld levelű zöldségek, gyümölcs, tejtermék, hal. Fontos tudni, hogy felszívódása csak B6 – vitamin jelenlétében kielégítő. Szükségletét növeli a stresszhatás, a kimerültség, az erős szellemi megterhelés a jelentős folyadékveszés. A magnéziumhiány nem megfelelő táplálkozás, gyomor-bélbetegségek miatti felszívódási zavarok, tartós hasmenés, alkoholizmus hatására alakulhat ki. Tünete lehet az étvágytalanság, hányás, és az izomgörcsök. 

Felnőttek esetében napi 620 mg a foszforszükséglet. Serdülők, idősek, terhesek esetében ez az érték magasabb. 80 – 85% a kalciummal kötésben a csontokban található, míg a fennmaradó mennyiség részt vesz a szervezet működésében: szabályozza a kémhatást, a fehérjeszintézist, aktívan részt vesz az anyagcserében, az idegrendszer működésében, emellett enzimalkotóként is funkcionál, szervezetünk a tartalékenergia egy részét foszforvegyületek formájában raktározza. Legfőbb forrása a tej és tejtermékek, tojás, halak, húsok, olajos magvak, száraz hüvelyesek, gabonaőrlemények, banán. A foszfor elsősorban a csontok, fogak, és a DNS alkotórésze, valamint az energiatermeléshez is nélkülözhetetlen. Hiánya ritkán alakul ki, mivel sokféle élelmiszer tartalmazza, és az élelmiszeripar által gyártott készítményekhez is adhatnak foszfort. Fontos tudni, hogy a túlzott foszfor bevitel, mely manapság jellemző egy bizonyos szint felett gátolja a kalcium felszívódását a bélből, és elősegíti annak kiürülését. Ezért ha csak lehet, kerüljük a sok hozzáadott foszfort tartalmazó mesterségesen előállított üdítőitalokat, pl. kólát. A foszforszegény táplálkozás általában kalciumban és fehérjében is szegény. Foszforhiány vesebetegség, alultápláltság, alkoholmérgezés vagy súlyos égés esetén alakulhat ki, ami aluszékonysággal, izomgyengeséggel és a csontok gyengülésével jár. A foszfor túlzott bevitelének érelmeszesedés, keringési zavar és bőrviszketés lehet a következménye.

A klórt a szervezetbe a nátriummal együtt nátrium – klorid, azaz konyhasó formájában visszük be. Napi szükséglete 3g mely 5 g konyhasónak felel meg. Szerepe a sav – bázis egyensúly fenntartásában, a gyomorsav felépítésében és a só és vízháztartás szabályozásában van. Hiánya túladagolása nem ismert. 

A mangán részt vesz a szénhidrát, zsír, fehérje anyagcserében, a DNS, RNS (azaz örökítő anyag) szintézisben. Napi szükséglete 4 mg körül mozog. Megtalálható a teljes kiőrlésű gabonákban, kávéban, teában száraz hüvelyesekben, olajos magvakban. Hiánybetegsége és túladagolási tünetek nem ismertek.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diet.blog.hu/api/trackback/id/tr531396413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása