Dietetika mindenkinek

Frissen végzett dietetikus cikkei érthetően, mindenkinek, a fogyókúráról egészséges életmódról

Linkek

Nincs megjeleníthető elem

Rovatok

A táplálkozás idegrendszeri és pszichés vonatkozásai

2009.09.04. 12:35 - Zámbori Zita

Címkék: táplálkozás depresszió éhség szerotonin idegrendszer adrenalin hipotalamusz noradrenalin jollakottság

 A táplálkozás a fejben kezdődik. Érezzük az éhséget, eldöntjük mit eszünk, majd bepakoljuk a hasunkba. De mitől is vagyunk éhesek?? Csak az utóbbi időben jöttek rá a kutatók, hogy az éhséget nem csak a gyomor üressége, és a vércukor szint leesése hatérozza meg, Ha így lenne, akkor nem kellene annyit görcsölni a fogyókúrával.

A hipotalamusban taláható az éhség és a jóllakottság központ. Ha pl az utóbbi sérül akkor emberünk a lelakatolt hűtőt is képes feltörni, csak hogy ételhez jusson. Lepipálja kedves Garfield barátunkat is, mert éjjel nappal szó szerint tömni fogja magát. Az idegrendszer idegek, receptorok és hormonok által értesül arról hogy mi zajlik a testben. Ezek az érzékelők az emésztőrendszerben vannak, illetve az emésztés során keletkezik egy hormon un.kolecisztokinin, mely jelzi az egyunknak, hogy "haver, kapcsold be a -hűű-de-tele-vagyok- üzemmódot, mert jó sok mindent emésztettünk meg és továbbítottunk a májnak." Az agy érzékeli még a vércukrot, a vézsír szintet, a vérben lévő inzulin mennyiségét. (ha visszagondolounk a a metabolikus x synd. postra akkor láthatjuk, hogy a nagy súly hatással van az idegrendszerre is) 

 

És most egy kis tudomány: Az agyunkban aminosavakból különböző anyagok keletkeznek. Ezek az agyunk bizonyos helyén hatva szabályozzák az éhséget, a jóllakottságot. A tirozinból noradrenalin keletkeziik. Csökkenti az étvágyat, viszont a táplálékfelvételt is szabályozza. A triptofánból szerotonin keletkezik. A triptofán az inzulin hatására jut az agyba. Aszerotonin a szénhidrát vagyis a cukor éhséget csökkenti. ezért érthető, hogy azok a depressziós betegek, akiknek alacsony a szerotonin szintje, miért éheznek a cukorra. (Cukor --> magas inzulin --> emelkedő szerotonin, ami depresszióellenes.) 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diet.blog.hu/api/trackback/id/tr801359748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása