Dietetika mindenkinek

Frissen végzett dietetikus cikkei érthetően, mindenkinek, a fogyókúráról egészséges életmódról

Linkek

Nincs megjeleníthető elem

Rovatok

A jó fogyókúra alapjai I.

2007.08.19. 22:00 - Zambori Zita

Címkék: táplálkozás fogyókúra fogyás energia

A fogyókúra boncolgatását először is ott kezdeném, hogy miért hízunk meg. A válasz egyszerű, ám maga a téma koránt sem il  Elhízás = több energiát viszünk be a szervezetbe mint amennyire szükségünk van. Természetesen ez nem jelent feltétlenül drasztikus hízást rövid idő alatt, sőt! Általában azok a kilók amiket nehezen küzdünk le lassan, szinte észrevétlenül “másznak fel ránk”. Aztán az embereknek két nagy csoportja van: akik sszinte mindentől híznak és véres verejtékkel sem tudják leadni a kilokat, és azok a szerencsések, akik bármit megehetnek, nem híznak meg.  Mindegyik csoporttal részletesen fogok foglalkozni. Az általános szabály azonban mindenki esetében azonos: nem fogyókúrázni kell, meg kell tanulni az egészséges életnód alapjait és ezeket beépítve a mindennapjainkba megpróbálni folyamatosan változtatni életmódunkon. Ezzel párhuzamosan tapasztalni fogjuk hogy az utált kilók lassan de biztosan szépen fogyatkoznak. Felhívom a figyelmet, hogy nem várhatjuk el testünktől, hogy az 5-10 év alatt felszedett kilókat 2-3 hét alatt leadjuk. Ez lehetséges drasztikus szélsőséges fogyókúrákkal, csak a szervezetünk nem igazán fogja megköszönni a dolgot, sőt!. Ezekre is ki fogok térni.

A gyors foygókűráknak van egy közös veszélye: hosszú távon nem folytathatók, és a szervezet felépítéséből adódóan a sanyargatásra még intenzívebb raktározással válaszol. Megszorítja az energia felhasználást a sanyarú fogyókúra alatt, azután, már két hetes aszkéta életvitel mellett is; ( úgymondd lecsökken az alapanyagcserénk) ami visszatérve a megszokott napi étkezési ritmusra nem áll vissza hanem lecsökkent szinten marad. Mindennek eredménye: minden fogyókúrával többet és többet szedünk vissza mint amennyit leadtunk ( yo-yo effektus) Ezért azt javaslom, mindig és minden élethelyzetben vállaljuk fel a testünket, és ne hagyartkozzunk a magazinok gyors fogyást ígérő diétáira. Sokkal többet fogunk fizetni érte, mint amit a sanyarú, pillanatnyi szépség ér.
A másik veszélyük láthatalan de sokkal nagyobb problémát okozhat ha következetesen sokszor alkalmazzuk ezeket a fogyási praktikákat. Szinte minden gyors fogyást ígérő csodarecept szélsőségesen megszorítja az elfogyasztható táplálékok körét és mennyiségét. Ennek az a veszélye, hogy bizonyos energiát adó tápanyagokat, építőanyagokat, mikro és makroelemeket kirekesztünk az étrendünkből és a szervezetünkből is. Ennek rengeteg következménye lehet a csonritkulsától kezdve a hajhulláson át egészen a depresszióra való hajlam megnövekedéséig. Lehet, hogy könnyen követhető a női magazinok által javasolt diéták néhánya, mert pontos útmutatást ad, és gyors fogyást ígért de ha kicsit figyelünk magunkra és megtevezzük vasárnap délután, hogy jövő héten mit fogunk enni már biztos nem eshetünk abba a hibába hogy túl sokat fogyasztunk, vagy valami kimarad az étrendünkből. Ha bizonytalanok vagyink kérjük dietetikus segítségét. Ő biztosan tud mintaétrendet adni, olyat ami az ideális testsúlyunk eléréséhez segít hozzá minket. Egy kis gyakorlattal mi magunk is össze tudunk állítani étrendet. Érdemes rá időt szánni, hiszen milyen megelégedéssel fog eltölteni minket az a tudat, hogy kezünkben tartjuk a táplálkozásunkat, és már az étkezésünkkel is teszünk valamit az egészségünk megőrzése érdekében.

A bejegyzés trackback címe:

https://diet.blog.hu/api/trackback/id/tr29143978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Összetett 2007.08.20. 11:00:02

Kicsit vitatkoznék, mert tényleg visszajöhetnek a kilók, ha fogyókúra után az ember ott folytatja, ahol abbahagyta. A másik meg az, ha már szükséges a fogyás (magas vérnyomás, egyéb más bajok), akkor mindenképpen drasztikus a kúra, mert másképpen nem lehet eredményt elérni.
Meg kell nézni, hogy mennyi egy orvosilag ajánlott adag egy egész napra. Megdöbbentően kevésnek tűnik, még azok számára is, akik egyébként nem esznek sokat. Az viszont tény, hogy általában jóval többet eszünk, mint szükséges. Ha valamiről le kell szokni, akkor erről, mint írod az elején.

Igi 2007.08.20. 15:03:55

Fogyókúra , káposztalevessel ide norbiszisztem ducitornával oda ez csak a kilók tologatása, ami egy idő után sikk lesz de nem hat az istennek sem mert a sok árva elfelejt egy két apróságot. Mint pl genetikai adottság, akarat gyengeség és a saját maguk ámítása során jól bevált " csak egy kis nasi " című játék. Van azonban egy igen jó és bevált fogyi tippem és aki eddig komolyan vette le is foggyant tőle, na nem 30 - 40 dekát és nem is a kóros és ezért orvosi segítsére szorulók 30 - 40 kilóját de az optimális 1 hó alatt tartós fogyást eredményező 3 - 7 kg-t. Tehát a tipp : reggel kaja, délelőtt kaja, délben kaja és a varázsige ...délután 5 után semmi esetben nem enni csak inni no nem szeszt csak ásványvizet ,vagy gyümölcslevet ha cukros akkor csak keveset de a cukormentes vackokat nem ajánlom. Egy gyakorló természetes gyógymódokkal foglalkozó varázsló

Zambori Zita 2007.08.20. 15:18:15

Csakannyit tennék hozzá, hogy a havi 7 kg-t kicsit soknak tartom. Max 5, de inkább kevesebb. Amit 15 év alatt szedtünk fel, azt ne akarjuk 15 nap leadni!!! Ehhez több év, kitartás, és életmód változás szükséges ( a szerk.)

Igi 2007.08.20. 15:34:21

Tévedés lesz Kedves. Nem havi 5 - 7 kgt mondtam ,hanem 1 hónap alatt megy le az a fránya 5 - 7 kg azt meg kell tartani ugyan ezzel a módszerrel és ezután csak nagyon óvatosan megy le pár kiló, ha valami úton módon nem ütközik mondjuk genetikai \" akadályba \" A csodás 1 hó alatt 15 - 20 kiló csak fitnesz guruknak megy és csak bulvárlapok szereplőinek :-) üdv Igi

Igi 2007.08.20. 15:41:41

Lemaradt egy apróság, amiről azért illik szólni, mégpedig az, hogy van olyan ember aki akár mit tesz nem fogy le, sőt a fogyókúra dacára tarja a súlyát egészen extrém határokig.A szervezete genetikailag annyira tolerálja a táplálék megvonást hogy abban az esetben mikor az illető fogyizni kezd az ő szervezete beáll valamiféle hiány gazdálkodásra és juszt sem veszít a tömegéből, csak az első pár napban aztán szépen a csökkentett kaja ellenére vissza hízza az elvesztett kilókat.Ezért mondom sok embernek jöhet az épp aktuális ész osztó fitnesz hős, a genetika nem kikerülhető.

Ansinn 2007.08.20. 17:22:40

Állati jó volna valami dolgozó, családdal étkező asszony számára is betartható módszert kitalálni. Én pl. fél ötig dolgozom, negyed hat-fél hat tájban érek haza. Ha öt után nem ehetem, az azt jelenti, hogy déltől a napot átéhezem, miközben persze vacsorát adok a szeretteimnek. Hát, tudod ki...!
Az egészséges életmódról csak annyit, hogy kalóriaszámlálással én lefogytam egy év alatt 27 kg-ot. Ezután már életem nem a kalóriák és étkezések körül forgott, csak betarottam az általános szabályokat: magos kenyér, zsírszegény kaja, vörös helyett fehér húsok, mindenből a kalóriaszegény változat, napraforgó olaj helyett oliva, stb. napi fél óra könnyű mozgás, két-három hetente intezív tánc.
Eredmény: 37 kg plusz, három év alatt.
Én tudom, hogy a karcsúság megkönnyíti az életet, de azt, amit a ki- és bevitt kalóriák számolása tölt ki, azt minek?

babafeju · http://gondolatterapia.blogter.hu 2007.08.21. 09:02:47

Jajjj síííííííírok, úgy utálom a két éve rajta lévő pár kiló felesleget. Még beférek az ajtón, nem arról van szó, nadekérem akkoris!!! Pont annyi husi van rajtam, hogy leüvöltenek, ha a súlyomra panaszkodom, de már eggyel (néha kettővel) nagyobb ruhát hordok, mint 2éve. Borzalom... de azért szép az élet, mert a drága Kedvesem szereti fogni, ami van rajtam:)

nyúl77 2007.08.21. 11:42:25

Valahogy senki nem emliti a lelki dolgokat. Pedig nálam erről van szó.
Hizásra hajlamos vagyok ugyan, de soha nem figyeltem azt, hogy mit eszek és mennyit mégis jó alakom volt mindig. (kivéve 3 évvel ezelöttig) A kilók száma sem érdekelt sose. Ha jól éreztem magam a bőrömben akkor minden rendben volt. Gyerekként sportoltam is mindent ami csak megtetszett. Egészen az általános iskola végéig. Aztán a középiskolában alig vártam a testnevelés órákat. Soha nem hiányoztam vagy ilyesmi. Persze a középiskolának is vége lett és azon kaptam magam, hogy keresem a lehetőséget a mozgásra. Akkor jött a "drága" edzőterem, amit általában anyagi okok miatt abbahagytam. Végül azt vettem észre, hogy nem mindegy mivel foglalkozom. Itt a munkámra gondolok. Volt egy remek állásom amit szerettem. Reklámmal foglalkoztam. Itt szinte mindig rohangálnom kellett, de nem volt kötve a munkaidőm. Ami persze azt jelenti, hogy reggeltől mikulásig tartott. Sajnos politikai okok miatt felszámolták a lapot. Új állásomban nem kellett jönni-menni és nem is fizetett valami jól. Aztán hol volt állásom hol nem. Akkor már 27 éves voltam és elkezdtek jönni a kilók. Sok volt az anyagi probléma is körölöttem és a kilók jöttek tovább. Jelenleg 15 kg-mal vagyok megterhelve és tudom sajnos nem azon múlik, hogy milyen diétát csinálok hanem, hogy elégedett vagyok-e az életemmel. Jól érzem e magam a lelkemben. Ha a cikk irója vagy más ezt esetleg másképp gondolja, ne habozzon megirni a véleményét! Nyitott vagyok!

KedvLM 2007.08.22. 15:16:01

Kedves nyul77!
Igazad van de csak részben!
"Semmiböl sem lesz valami!"
!Ha nem veszed magadhoz a kalóriákat nem hizhatsz.Igaz a stressz hatására a kortizol szint megemelkedik a szervezetben,ami a szövetekben való viz beépülését idézheti elö,hasonlóképpen mintha kortizon tartalmú gyógyszert szed az ember.Az anyagcsere zavarát sok minden okozhatja ami elhizáshoz vezethet.A legjobb "résen lenni" nem addig várni amig 15 kilót felszedünk hanem 2-3 kiló túlsúly esetén növeljük a mozgást ami a zsirháztartást csökkenti és ujjra "visszajönnek" az izmok .A korral nö a mozgáshiány, igaz hormonok is közrejátszhatnak de ahogy már irtam "semmiböl nem lesz valami".Elöbb mozogmi aztán annak megfelelöen pótólni a felhasznált energiát ez a tanácsom!Magam is igy fogytam le a szorongásból való evéssel felszedet 10kilót csak 4 hónap alatt.Ez 4 éve volt azóta tartom a sulyom de résen vagyok ám!

efi 2007.09.04. 20:36:21

Igi.
Igen ez az egyszerű, könnyen érthető, elegáns,kényelmes, mindazonáltal teljesen téves elképzelés. Ha valaki nem eszik, az nem fog hízni. Az emberek többsége teljesen el van tévedve, mikor olyanokat mond, hogy nem is eszek sokat. Mihez képest? Egynormál reggeli+menza ebéd+vacsorával kb 150%-ra sikerült máris teljesíteni a napi adagot.A többség kényszert érez pl, hogy az utolsó falatig megegyen mindent, amit elétesznek, mert "így tanította a nagymama is". Tipikus példája, mikor a delikvensek átballagnak a munkahelyi menzára és az utolsó morzsáig bedörgölik. Mindig. És 5 perc alatt.

Huszár József · http://www.vitaminbank.hu 2008.07.29. 13:06:16

A 40 év felettieknek különösen érdemes lenne odafigyelni a táplálkozásra. Sajnos sokan ugyanúgy táplálkoznak, mint 20 évesen, pedig a kor előrehaladtával kevésbé dolgozzuk fel a zsíros, nehéz ételeket. Ennek a következménye az elhízás. Több gyümölcsöt, zöldséget, folyadékot kellene fogyasztani.

Pulú 2009.05.18. 16:05:17

Látom régen írtak ide ezért most én írom le a véleményem. Lehet,hogy nem tudok sok újat mondani mégis megpróbálok. Én egy 13 éves lány vagyok és sajnos túlsúlyos. Nagyon sokan gúnyolnak a súlyom miatt az iskolában még most is. A legrosszabb , hogy a szüleim és a tesóim is gúnyolódnak velem. Manapság a rokonaim és a barátaim is, és ez nagyon rosszul esik nekem, bár ők ezt nem fogják fel. Azt hiszik nem bántanak meg mert nem mutatom ki, mikor belül síró roham törne rám de vissza kell tartanom mert nem akarom őket ezzel megbántani. Kamasz korban élek mégsem lehetek olyan mint egy igazi kamasz mert túlsúlyos vagyok és nem érzem magam szépnek. Minden reggel odaállok a tükör elé és mikor már azt hinném hogy szép vagyok elgondolkodok és rájövök hogy kövér vagyok és még az anyukám is vékonyabb mint én . Nem tudják mi zajlik bennem mikor mondanak valamit a súlyommal kapcsolatban. Utálom mikor anyukám azt mondja hogy "jó nadrágom van ? Kriszti kihízta én meg belefogytam " Utáltam ezt a mondatot és minden mondatot ami ehez hasonló!! Mikor felhozom hogy 5 nap alatt lelehet adni 5 kilót és kipróbálom azt mondják drasztikus és hogy nem is kell lefogynom meg amúgy sem tudnám végig csinálni . Utálom őket ezért, mert mindig megbántatank a súlyommal és utána meg azt mondják hogy nem kell lefogynom . Már az sem érdekel ha drasztikusan de le akarok fogyni . Mindennél jobban vágyom arra hogy vékony legyek és hogy ne gúnyolódjanak velem és ne csúfoljanak ki .
VÉKONY AKAROK LENNI !!!!!!!

Zámbori Zita 2009.09.01. 11:26:26

@Pulú: Szia!

Bocs, hogy csak most írok vissza! Kisbabázok...
Remélem még nem késő.
Keress fel, hátha tudok segíteni! zambori.zita@gmail.com

Zámbori Zita 2009.09.01. 11:34:38

@Igi:
Ez így van. Sajnos a genetikát nehéz megregulázni, sokszor lehetelen. De azt hiszem annak oka van, hogy 100-200 évvel ezelőtt nem volt ennyi túlsúlyos. Ha megnézed a dolgokat, az elhízás a jóléti tárdsadalom egy olyan hozadéka, amit nem lehet a genetikával magyarázni. Amerikában indult, aztán elérte Angliát, és halad kelet felé, mint egy járvány. Amerikában már minden második gyerek elhízott, as Angliában minden harmadik, és a tendencia nálunk is a plusz kilók felé mutat. A genetika 200 év alatt nem csinál ilyet. Egy ilyen mérvű, populáció szintű mutációhoz a 200 év nagyon kevés- Ehhez több nemzedék kell.

Hacsak nem egy olyan tényező a kiváltó ok, amit eddig nem vizsgáltak, nem vettek figyelembe. De ez csak spekuláció, ebbe ne menjünk bele.

A lényeg, hogyaz elhízottak nagy százalékát jó hatásfokkal lehet kezelni mozgással és logikusan felépített diétával.

Ami a yoyo effektust illeti amiről írtál, nos annak egy jó módja van: fel kell táplálni a szervezetet, hogy az anyagcsere kicsit visszaálljon normálba,(akkor i ha 120 kiló az illető. Leglább 2 hétig rendesen kell enniÍ!) majd lehet fogyókúrázni. Erről részletesebben egy következő postban írok.

Zámbori Zita 2009.09.01. 11:36:12

@Ansinn: Szia!

Majd gyúrunk rá.... engem is foglalkoztat ez a kérdés, de még nem mert egy ilyen dologba belevágni, mert úgy érzem pár évet el kell töltenem a szakmában ehhez. De fejben már foglalkoztat az ötlet!

Zámbori Zita 2009.09.01. 11:56:44

@nyúl77:
Kedves Kommentelő!
EZ ÍGY VAN!Természetesen a lélek is nagyon fontos, és én is egyre inkább látom, hogy ez így van. Van aki kövér, de nem érdekli. Van aki halálosan szenved tőle, és az önbizalma romokban.Itt nem azzal kell kezdeni, hogy ne egyél ezt meg azt!! A Szent Imre Kórházban Pados Gyula oszt.vez. főorvos igyekezett egy olyan teamet összesedni, akik a betegnek nem csak a kilóit, de a lelkét is kezelik. Sőt, olyan gyógyszeres terápiával is eredményesen segítenek a páciensnek amivel a legnehezebb kezdeti hónapokban sikerül átlendülni.

Ez nem a reklám helye, tudom, és semmi érdkem nem fűződik hozzá, hogy őket ajánjam. Csupán tudom, hogy nem egy esetben nagyon jó eredményt értek el. Kerssétek fel őket, ha tehetitek!


süti beállítások módosítása