Dietetika mindenkinek

Frissen végzett dietetikus cikkei érthetően, mindenkinek, a fogyókúráról egészséges életmódról

Linkek

Nincs megjeleníthető elem

Rovatok

Yo-Yo effektus

2009.09.02. 14:28 - Zámbori Zita

 A legtöbb diétás étel elkészítéséhez a legkülönfélébb, és gyakran a legextrább hozzávalók szükségesek, melyek némelyike nagyon nehezen szerezhető be. Ennek ellenére a legtöbben időről időre belevágnak, amikor megelégelik felesleges kilókat. Csakhogy saját anyagcseréjük ismerete nélkül, aligha vihetik sikerre elhatározásaikat. Az alapanyagcserének a fogyókúrában nagy jelentősége van! Fontos, hogy a napi étrend ne tartalmazzon az egyén alapanyagcseréjénél kevesebb energiát, mert erre a szervezet úgy reagál, hogy 7-10 nap után automatikusan lecsökkenti az alapanyagcserét (takarékra veszi a kazán energia felhasználását) és így a fogyás megáll. Ha a fogyókúra után visszatérünk eredeti életmódunkhoz, akkor a lecsökkent alapanyagcsere miatt a szervezet kevesebb energiát használ fel, többet épít be mint azelőtt.

Ha egy nő pl 2500 kcal-t fogyasztott el évekig, és az alapanyagcseréje 1260 kcal volt ülőmunkát végzett, akkor a bevitt energiából 1770 - et felhasznált a többit elraktározta. Az évek során felhalmozódott súlyfeleslegtől többször eredménytelenül, drasztikus fogyókúrákkal akart megszabadulni, mely után az alapanyagcseréje 1260- ról 1100–ra esett vissza. Így amikor visszatért az eddigi életmódjához, már csak 1540 kalóriát égetett el és majd ezret elraktározott. Így a fogyókúra eredménye végeredményben hízás lett. Minél többször ismételjük meg ezeket a divatos káposztaleves kúrákat végül annál többet fogunk hízni.

Megfelelő energia tartalmú, és körültekintően összeválogatott étrenddel, lassú, de folyamatos fogyás érhető el. Ennek betartásához türelem és tűrőképesség szükséges. Bár hosszabb idő kell a kívánt súly eléréséhez, de az optimális testtömeg megtartása biztosabb lesz. Fel kell készülnünk a hosszú távú életmódváltásra, mert tartós - és egészséges - eredményt elérni csak lassan, fokozatosan lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://diet.blog.hu/api/trackback/id/tr891355378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása