Dietetika mindenkinek

Frissen végzett dietetikus cikkei érthetően, mindenkinek, a fogyókúráról egészséges életmódról

Linkek

Nincs megjeleníthető elem

Rovatok

A colitis ulcerosa diétás kezelése

2009.10.27. 13:28 - Zambori Zita

Címkék: diéta colitis ulcerosa nyersanyagok

TÜNETMENTES időszakban érdemes fehérje és enregiabő étrendet tartani, mert a hasmenések során nem csak a felszívódott kalória mennyiség csökken drasztikusan ,de a hasznosított fehérje is. Érdemes kipróbálni a kókuszzsírt, mivel ez a zsiradékfajta könnyen emészthető, hatékonyan szívódik fel. Emellett omega 3 zsírok fogyasztása is javasolt: tengeri hal hetente min. 1x, ha pedig semmiképpen nem szereti, akkor szedjen halolaj kapszukát. A növényi eredetű Omega 3 rossz hatásfokkal szívódik fel, de a lenmagolajban és a repceolajban sok található, ezért fogyasztásuk mégis ajánlott. Igyekezzünk szénhidrátban (keményítő, pektin) gazdag táplálékot fogyasztani: rizs, burgonya, tészta, zöldségek, gyümölcsök, de kerüljük a vízben nem oldódó rostokat, és a cokrokat. A vesekőhajlam miatt a nagy oxaláttartalmú élelmiszereket és nyersanyagokat (a kakaót, a csokoládét, a sóskát, a spenótot, az egrest, a rebarbarát, a narancsot, a ribizlit és a belőlük készült lekvárokat, dzsemeket és szörpöket szintén kerüljük el. 
 
Zöldségek közül: 
Ajánlott: répa, főzőtök patiszon, saláta, brokkoli, karalábé, cukkini, padlizsán, petrezselyem. gyökér, bürgonya, sütőtök, cékla. 
Egyéni tűrőképesség szerint: paprika, paradicsom, uborka, gomba, retek, karfiol, karalábé, kínai kel, zöldborsó, zöldbab, vöröshagyma, póréhagyma, zeller. 
Kerülendő: szbab, sborsó, lencse, kel-, fejes-, vöröskáposzta. 
 
Gyümölcsök 
Ajánlott: alma, birs, körte, öszibarack, (sz.e. hámozva) citrom, narancs, grapefruit présnedvek. 
Egyéni tűrőképesség szerint: szilva, cseresznye, meggy, kajszibarack, ananász, mandarin, banán. A kivi, eper, málna, ribizli aprómagvai gyakran panszt okoznak, így ezek szűrt levét fogyasszuk. 
 
Sütőipari termékek 
Ajánlott: fehér liszt, fehér, félbarna kenyér, kifli, zsemle, kukoricapehely, rizspehely, zabpehely, tészta, extrudált kenyerek. 
Egyéni tűrőképesség szerint: teljes kiőrlésű lisztek, és az abból készült pékáru, korpák, csírák. 
Kerülendő: magas zsír és cukor tartalmuk miatt a finompékáruk: kakaós csiga, sajtos roló, búrkifli, roissant, tepertős pogácsa, lekváros táska, briós, stb. 
 
Tej, tejtermékek 
Ajánlott: sovány kefir, joghurt, sovány,és félzsíros sajtok (Tolnai, Köményes, Túra, Óvári, Medve light stb) [zsír a szárazanyagban 45% alatt legyen]. Sovány és félzsíros tehéntúró, cukrozatlan gyüm. joghurt, esetleg házilag készített; laktózmentes tej, zsírszegény tejföl. 
Egyéni t.k.sz.: vajkrémek, sovány tej, uzsonnakrém, túrókrémek 
Kerülendő: zsíros tej, zsíros füstölt sajtok (Márvány, ementáli, pannónoa Trappista, Karaván), juhtúró, 20%-os tejföl, tejszín, vaj. 
 
Tojás: heti 3-5 zsírszegényen elkészítve. 
 
Húsok és húskészítmények: 
Ajánlott :sovány húsok húsrészek: szárnyas mell bőr nélkül, karaj, comb, borjúvomb, nyúl, vesepecsenye, felsál, makréla, heck, tonhal ,busa. Sonkafélék, párizsik. 
Nem ajánlott: füstölt zsíros termékek, belsőségek, szalonnafélék, zsíros felvágottak, szalmáik, kolbász, hurkák. 
 
PANASZOK ESETÉN 
Első körben: Rizsnyákleves, zabnyákeves, főtt burgonya, rizs, srépa, vizes burgonyapüre, reszelt alma, sült alma héj nélkül, pirsalmapüre, tejmentes alma és birsalma mártás és leves, natúr srépapüré és leves, szárazon pirított dara, világos pirítós, pászka, cukor mentes tea. 
Enyhüléskor bővíthető: fiatal állatok húsával: főzve vagy zsírmentesen süte.zsírszegény savanyított tejtermékek, sovény sajtok, laktóz mentes tej és az ezekből készült ételek 
zsenge zöldfőzelékek főzve, párolva száraz rántással, egyszerű, vagy kefíres habarással: főzőtök, saláta, zsenge zöldbab, zöldborsó szükség esetén áttörve, pattiszon, cukkini, cékla. sütőtök 
Zsíradék fokozatosan: MCT: kókuszzsír,és Rama, omega-3 halak ,repce, és lenmagolaj,
 
FŐZÉSI, SŰRÍTÉSI TECHNIKÁK, FŰSZEREZÉS: 
javasolt: főzés, párolás, sütés: sütőzacskóban, teflonban, cserépedényben, alufóliában, száraz rántás (a lisztet szárazon hevítjük, és lassan adagolva keverjük hozzá a főzelék levét), egyszerű, vagy kefíres habarás, diétás rántás (szárazon pirított liszt, majd tűzről levéve hevítés nélkül adjuk hozzá az olajat. ),burgonyával sűrítés, saját anyagával sűrítés. Kímélő fűszerezés: zöldfűszerek. Az ételekhez a hagymát vágjuk apróra, forrázuk le és alágyújtva épp csak melegítsük át a kevés zsiradékon. 
Nem javasolt: bő zsírban. sütés, magyaros, barna rántás, legírozás, szalonnával zűzdelés, füstölés, pácolás, zsíradékban pirított hagyma, csípős fűszerek, ketchup, mustár, zacskós levesek, gyorséttermi ételek, savanyúságok, szénsavas italokat. 

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://diet.blog.hu/api/trackback/id/tr151478778

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: medical insurance tax deduction 2018.12.09. 09:58:31

3d lut creator pro 133 windows - righdedtamo

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

citromosjegestea · http://www.minerva-szki.hu/szakkepzesek/marketing-es-reklamugyintezo.php 2009.10.29. 15:16:39

Igen részletes írtál a fenti betegségről. Tudnál ajánlani nekem egy olyan oldalt, ahol epe betegeknek való diétákat találhatok?
Epe vezeték törésem van és szeretném, ha a kiegyensúlyozottabb lehetne a táplálkozásom.

Zámbori Zita 2009.10.30. 12:06:48

@citromosjegestea:
Szia!

www.ideal.hu/egeszseg/932-elont-az-epe.html ez az oldal jó lehet neked. én annyit javasolnék így látatlanban, hogy kerüld a fűszeres, zsíros ételeket, a rántásr, mindent maiben sok zsír,olaj van: étem ezt a húsokra, tejtermékekre, zsíradékfélékre, kekszekre, süteméynekre, csokoládéra. Fogyassz ezekből sovány fajtát, margarint, könnyű piskótából készült édességeket. Főzz teflon edényben kevés olajjal, vagy használj grillt, sütőzacskót, fogyaszs sok zöldséfet, gyümölcsöt, lehetőleg minden étkezésre.

citromosjegestea · http://www.minerva-szki.hu/szakkepzesek/marketing-es-reklamugyintezo.php 2009.10.31. 11:32:05

@ZZiza:
Szia!
Köszönöm a segítséget jó sok információ van a általad ajánlott oldalon. Azt hiszem az a legcélszerűbb, ha listást készítek ajánlott/ nem ajánlott oszloppal. :)


süti beállítások módosítása