Ahogyan az előző bejegyzésekben látható nem egy vitamint és ásványi anyagot túl lehet adagolni, de vannak olyan vitaminok is, melyek szükségletét élelmiszerekkel nem lehet fedezni. A szakemberek azt hangsúlyozzák, hogy próbáljuk meg változatos étrenddel fedezni mind vitaminokból, mind ásványi anyagokból, mind pedig pl esszenciális zsírsavakból a szükségletet. Kerüljük a vitaminkészítményeket. Ezzel valamilyen szinten magam is egyetértek: pl nem megoldás az, ha chips, csoki, hamburger mellett bedobunk minden nap egy vitaminkapszulát, mert ezzel semmi sincs elintézve.
Jó tudni, hogy a tablettából ellenőrizetlenül szívódnak fel a hatóanyagok, míg az élelmiszerek által bevitt építőelemeknek megvan az a tulajdonságuk, hogy csak annyit vesz fel a szervezet a számára felkínált palettából, amennyire szüksége van. Sajnos azonban ez élelmiszerek vitamin-, és ásványi anyag tartlama már régen nem olyan magas mint 30 – 40 éve. Köszönhető ez a tápszerezésnek, a hormon és génkezelésnek, a termesztési eljárások változásának, a különböző feldolgozási formáknak, adalékanyagoknak stb. Felmerül a kérdés, hogy mi a helyes akkor ha sem az élelmiszerek, sem a tabletták nem jelentenek kielégítő megoldást erre a problémára. Nos, az a véleményem, hogy mindenkinek érdemes rászánni az időt, hogy önvizsgátatot tartson. A fenti posztokból világosan kitűnik, hogy melyik alkotó miben található meg, így ha valaki nem szereti a halat, az omega 3 hiány mellett számolnia kell szelén, fluorid, jód, hiánnyal. Ha valaki vegán és nem fogyaszt se tojást se tejterméket számolnia kell az esetleges vérszegénységgel, B12 hiánnyal, csontritkulással, idegrendszeri tünetekkel stb. Az ő számukra nagyon meggondolandó, hogy a ha megfelelő a táplálkozásuk, akkor különböző vitaminkészítményekkel megtámogassuk az étrendjüket.
Ha nagy szellemi megterhelés előtt/alatt állunk, érdemes B6 vitaminnal kombinált magnézimuot fogyasztani kúraszerűen. Ez a helyzet akkor is ha kevés tejterméket fogyasztunk: ilyenkor érdemes 200-400 mg kalciumot tartalmazó kapszulát vagy pezsgőtablettát fogyasztani. Megfázásos időszakban rövid ideig 1000 mg C-vitamin fogyasztása előnyös, de ha valószínűsíthető, hogy a táplálékból nem jutunk elég C-vitaminhoz, akkor naponta 50-100 mg C-vitamin tartalmú tabletta gondoskodik a szükséglet fedezéséről.
Ha van időnk és energiánk érdemes egy dietetikust felkeresni és megbeszélni vele, hogy a táplálkozásunkban mi az alkotóelem ami hiányos, kiegészítésre szorul. Érdemes néhány napos étrendi naplóval felkeresni a szakembert, illetve összeírni, hogy miből mennyit fogyasztunk átlagosan hetente/havonta. Így könnyen ki lehet deríteni, mi az ami pótlásra szorul.
A többi étrend-kiegészítő, különböző italok stb (aloe vera-s, omega-3al dósított, egy étkezést helyettesítő turmixok, magas antioxidáns tartalmú kapszulák stb szedése nem ellenjavallt, de kérek mindenkit, hogy mielőtt elkezdené alkalmazni ezeket a szereket mutassa meg szakembernek. Általában a terjesztők által forgalmazott un MLM rendszerre épülő hálózatokban kapható termékek minősége ellenőrzött. Orvosok is alkalmazzák némelyiket a gyógyító tevékenységük során. Vannak olyanok amelyek, csak egy vagy néhány nyomelemet tartalmaznak, vannak amik komplex táplálék-kiegészítő programokat nyújtanak, ( pl magas antioxidáns tartalmuk miatt rákmegelőző hatásúak, összetételük kedvezően hat a szív-, és érrendszeri megbetegedésekre, és jó azoknak az embereknek akiknek hajlamuk van az ilyen megbetegedésekre.) Ezek alkalmazása sem ellenjavallt, főleg akkor, ha a párhuzamosan ezen termékek fogyasztásával az étrendünkön is tudunk változtatni. Szintén javaslom, hogy összetétel tekintetében konzultáljanak dietetikussal, vagy orvossal, hogy a saját táplálkozási szokásaik ismeretében nem állhat –e fent túladagolás veszélye. Ha pedig már szednek valamilyen táplálék-kiegészítőt, illetve valamilyen betegségük van, és arra szednek gyógyszert szintén érdemes szakember, vagy egy gyógyszerész segítségét kérni. Ezt minden esetben tegyék meg. Betegség esetén különösen fontos, hogy konzultáljanak a kezelőorvosukkal. Hiába mondják ugyanis az adott termék forgalmazói, hogy orvosilag ellenőrzött az összetétel, nem biztos, hogy pont az Önök részére is megfelelő. Ennek oka egyrészt az, hogy ezekből a termékekből – mint említettem – intenzívebb a felszívódás, másrészt az Önök kórtörténetét csak a kezelőorvosuk ismeri kielégítően és a gyógyszereik ismeretében fel tudja hívni a figyelmüket az interakciókra.
Nem győzöm hangsúlyozni a betegek, ismerősök körében, hogy a táplálkozással rengeteg betegség megelőzhető, kezelhető, szinten tartható. Amit megeszünk szerezetünk abból építi fel a testünket, ezt sosem szabad elfelejteni. Olyan ez mint az autó és a benzin esete. Ha egy benzin üzemű autóba dízel üzemanyagot töltünk számíthatunk arra, hogy autónk rövid úton cserbenhagy minket. Ez történik a szervezetünkkel is: ha nem a megfelelő üzemanyagot kapja, elketyeg ugyan, de egy idő után maradandó károsodást szenvedhet.
Röviden csak annyit tudok javasolni, hogy fogysszunk minél több tápláló élelmiszert:
Tejet, tejterméket, naponta fél litert
Húsféléket vegyesen, de a sovány húsokat részesítsük előnyben naponta 30 dkg-ot
Teljes kiőrlésű kenyér és tésztaféléket a fehéráuk helyett
Naponta ötször zöldséget és gyümölcsöt
Tojást hetente 3 db-ot
Halat hetente háromszor
Belsőséget, májat, hetenete két hetente.
Édesség, finom pékáru, cukor, csoki, stb hetente egyszer
Mozogjunk, sétáljunk naponta
Ha ezt sikerül betartani már sokat tettünk az egészségünkért.