Dietetika mindenkinek

Frissen végzett dietetikus cikkei érthetően, mindenkinek, a fogyókúráról egészséges életmódról

Linkek

Nincs megjeleníthető elem

Rovatok

A dietetika története III. - Magyarország

2007.08.16. 17:23 - Zambori Zita

Címkék: történet dietetika mértékletesség klinikai élelmezés r dietetika

Pápai Pánz Ferenc (1649 - 1716) Pax Corporius munkájában egészségnevelési tanácsokat ad étkezésről, helyes táplálkozásról. A tanácsok között helyet kap- főleg a betegségek kapcsán - a mértékletesség.
Mátyus István erdélyi orvos irodalmi munkássága kiemelkedő volt a dietetika területén és az egészségre nevelésben. A dietetika fogalmát Mátyus idejében az egészséges életmód szabályainak summázataként értelmezték.
Rácz Sámuel (1744 - 1807) a pesti egyetem első orvosprofesszora, illetve, ő volt az is aki elsőként magyar nyelven oktatott. A korabeli orvostudomány felosztásáben találhatjuk a dietetikát is. "... harmadszor az Egészséget fenntartó dolgoknak Tudományát, melyet Diaeteticank mondunk."
A diétás kezelés tényleges elindítója Soós Aladár (1890 - 1967) professzor volt. Megszervezte a klinikai élelmezést, és ezen belül az individuális betegellátást, valamint megalapozta a diétás szakemberek képzését. 1922-ben megindította a diétásnéne-képzést. A tanfolyam egy évig tartott. Az étlaptervezési gyakorlatokon a diétákat a magyar mellett francia, német vagy angol nyelven is tudni kellett rendelni. A képzés 50% elméleti és 50% gyakorlati képzést tartalmazott. 1922- ig csak Amerikában volt ismeretes az orvosi munkában segítséget nyújtó diétás munkaerő fogalma. 1927-ben dolgozta ki a Budapesti rendszer néven elhíresült Elix rendszert. A rendszer lényege a betegélelmezés individualizálása, azaz egyénre szabása. Felismerte az egyéni betegellátás jelentőségét, az ételek a betegség és a beteg igényei szerinti megválasztásának fontosságát.

A bejegyzés trackback címe:

https://diet.blog.hu/api/trackback/id/tr16141730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása