Dietetika mindenkinek

Frissen végzett dietetikus cikkei érthetően, mindenkinek, a fogyókúráról egészséges életmódról

Linkek

  • Hibás feed URL.

Rovatok

Blog költözés

2010.01.23. 13:43 - Zámbori Zita

 Kedves Olvasók!

2010: Új év, Új blog :) azaz, hogy csak a hely új. Kérelek, ha az oldalra navigáltál, kattints még egyet, és lépj tovább ide. Itt bővített tartalmat, újdonságokat, kalkulátorokat találhattok. 

Tízórai - gyerek szemmel

2010.01.14. 14:17 - Zámbori Zita

Címkék: gyerek étvágy tízórai uzsonna

 Ahhoz, hogy gyermekünk kiegyensúlyozottan táplálkozzon, általában öt étkezésre van szüksége. A főétkezések szerepe az, hogy a szükségletünk nagy részét fedezzék.

Édesszájússág gyermekkorban

2009.11.15. 18:08 - Zambori Zita

Címkék: gyümölcs gyerek táplálkozás zöldség nasi edesszajussag gyermekkorban édesszájú étvágytalan

 Csokipuding, süti, palacsinta, gofri, muffin és még sorolhatnám a kisgyermekek kedvenc édességeit. És melyik anyuka ne kedveskedne csemetéjének ilyen finomságokkal? A kicsik természetüknél fogva szeretik az édes ízeket. De honnan ez a nagy édeség szeretet náluk?

A colitis ulcerosa diétás kezelése

2009.10.27. 13:28 - Zambori Zita

Címkék: diéta colitis ulcerosa nyersanyagok

TÜNETMENTES időszakban érdemes fehérje és enregiabő étrendet tartani, mert a hasmenések során nem csak a felszívódott kalória mennyiség csökken drasztikusan ,de a hasznosított fehérje is. Érdemes kipróbálni a kókuszzsírt, mivel ez a zsiradékfajta könnyen emészthető, hatékonyan szívódik fel. Emellett omega 3 zsírok fogyasztása is javasolt: tengeri hal hetente min.

· 1 trackback

Colitis Ulcerosa kialakulása, oka, lefolyása, diagnózis, terápia

2009.10.27. 13:18 - Zambori Zita

Címkék: hasmenés anaemia colitis ulcerosa véres hasmenés

 A colitis ulcerosa a belek kifekélyesedő krónikus gyulladásával járó  megbetegedés, mely a vastagbél falának nyálkahártyáját és az alatti rétegét érinti. A tápcsatorna többi szakasza ép.

Néhány gondolat a vitamintablettákról...

2009.09.23. 13:42 - Zambori Zita

Ahogyan az előző bejegyzésekben látható nem egy vitamint és ásványi anyagot túl lehet adagolni, de vannak olyan vitaminok is, melyek  szükségletét élelmiszerekkel nem lehet fedezni. A szakemberek azt hangsúlyozzák, hogy próbáljuk meg változatos étrenddel fedezni mind vitaminokból, mind ásványi anyagokból, mind pedig pl esszenciális zsírsavakból a szükségletet. Kerüljük a vitaminkészítményeket. Ezzel valamilyen szinten magam is egyetértek: pl nem megoldás az, ha chips, csoki, hamburger mellett bedobunk minden nap egy vitaminkapszulát, mert ezzel semmi sincs elintézve.

Vízben oldódó vitaminok: Folsav, Inozit, Niacin, Para-amino-benzoesav, Pantoténsav, Rutin,

2009.09.23. 13:32 - Zambori Zita

Lássunk néhány, a köznapi ismeretben kissé kevésbbé elterjedt vízben oldodó vitamint: folsav, inozit, niacin, PAB, Pantoténsav, Rutin

Vítzben oldódó vitaminok: C, B1, B2, B6, Biotin

2009.09.23. 13:27 - Zambori Zita

A vízben oldódó vitaminok sajátossága, hogy a vizlettel kiválasztódnak. Így pótlásukról folyamatosan gondoskodni kell. Ez azonbannem igényel különösebb odafigyelést, ha vegyes táplálkozással étkezünk, és változatosan  válogatjuk meg alapanyagainkat.

Vitaminok:A,E,D,K,

2009.09.23. 10:57 - Zambori Zita

 Naponta szükségünk van rájuk: vitaminok

Bór, Arzén, Vanádium

2009.09.21. 11:24 - Zambori Zita

Kevéssé ismertek: a bór, az arzén és a vanádium napi szükséglete nem meghatározott. 

Jód, Króm, Mobildén, Szelén

2009.09.21. 11:23 - Zambori Zita

Mikroelemek 1: vas, réz, cink, fluór

2009.09.21. 11:13 - Zambori Zita

 

Mikroelemeknek azokat az elemeket nevezzük, melyekből a szervezetnek mikrogammnyi mennyiségre van szüksége. Ide tartozik a vas, réz, cink, fluor, jód, szelén, króm és a mobildén.

Magnézium, Foszfor, Klór, Mangán

2009.09.21. 11:13 - Zámbori Zita

Ásványi anyagok Kálcium, Kálium, Nátrium

2009.09.21. 11:10 - Zámbori Zita

 

 Az ásványi anyagok egy komponensű, azaz egy alkotóelemből felépülő anyagok. Mind a természetben, mind pedig az emberi szervezetben megtalálhatók. Különbség csak annyi, hogy míg a természetben elemi formában találkozunk velük, pl. egy darab vas, vagy egy magnézium szalag formájában, addig az emberi szervezetben ennél sokkal kisebb mennyiségben, és oldott formában, un ionos állapotban vannak jelen.

A táplálkozás idegrendszeri és pszichés vonatkozásai

2009.09.04. 12:35 - Zámbori Zita

Címkék: táplálkozás depresszió éhség szerotonin idegrendszer adrenalin hipotalamusz noradrenalin jollakottság

 A táplálkozás a fejben kezdődik. Érezzük az éhséget, eldöntjük mit eszünk, majd bepakoljuk a hasunkba. De mitől is vagyunk éhesek?? Csak az utóbbi időben jöttek rá a kutatók, hogy az éhséget nem csak a gyomor üressége, és a vércukor szint leesése hatérozza meg, Ha így lenne, akkor nem kellene annyit görcsölni a fogyókúrával.

A hipotalamusban taláható az éhség és a jóllakottság központ. Ha pl az utóbbi sérül akkor emberünk a lelakatolt hűtőt is képes feltörni, csak hogy ételhez jusson. Lepipálja kedves Garfield barátunkat is, mert éjjel nappal szó szerint tömni fogja magát. Az idegrendszer idegek, receptorok és hormonok által értesül arról hogy mi zajlik a testben. Ezek az érzékelők az emésztőrendszerben vannak, illetve az emésztés során keletkezik egy hormon un.kolecisztokinin, mely jelzi az egyunknak, hogy "haver, kapcsold be a -hűű-de-tele-vagyok- üzemmódot, mert jó sok mindent emésztettünk meg és továbbítottunk a májnak." Az agy érzékeli még a vércukrot, a vézsír szintet, a vérben lévő inzulin mennyiségét. (ha visszagondolounk a a metabolikus x synd. postra akkor láthatjuk, hogy a nagy súly hatással van az idegrendszerre is) 

 

És most egy kis tudomány: Az agyunkban aminosavakból különböző anyagok keletkeznek. Ezek az agyunk bizonyos helyén hatva szabályozzák az éhséget, a jóllakottságot. A tirozinból noradrenalin keletkeziik. Csökkenti az étvágyat, viszont a táplálékfelvételt is szabályozza. A triptofánból szerotonin keletkezik. A triptofán az inzulin hatására jut az agyba. Aszerotonin a szénhidrát vagyis a cukor éhséget csökkenti. ezért érthető, hogy azok a depressziós betegek, akiknek alacsony a szerotonin szintje, miért éheznek a cukorra. (Cukor --> magas inzulin --> emelkedő szerotonin, ami depresszióellenes.) 

 

Yo-Yo effektus

2009.09.02. 14:28 - Zámbori Zita

 A legtöbb diétás étel elkészítéséhez a legkülönfélébb, és gyakran a legextrább hozzávalók szükségesek, melyek némelyike nagyon nehezen szerezhető be. Ennek ellenére a legtöbben időről időre belevágnak, amikor megelégelik felesleges kilókat. Csakhogy saját anyagcseréjük ismerete nélkül, aligha vihetik sikerre elhatározásaikat.

A jó fogyókúra alapjai - mérési lehetőségek.

2009.09.01. 14:21 - Zámbori Zita

Címkék: mérés alapanyagcsere testsúly bmi elhizás kilo derék csipő hányados

 

Jó, kövér, de menynire?? Egyáltalán ki a kövér? Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk határozni visznyítanunk kel lvalamihez, meg kell mérni bizonyos paramétereket. Lássuk hát, a gyógyítók ma milyen eszközöket vetnek be, hogy az elhízás mértékét megállapítsák?

Vegetáriánus étrend 1

2009.08.31. 11:55 - Zámbori Zita

Címkék: vegetáriánus vegán

A vegetáriánus étrend nagyon jó hatású lehet, de annak aki belekezd tisztában kell lennie azzal, hogy a húsok kizárásával elvesztett fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat hogyan pótolja. Véleményem szerint nem a vegán, hanem a megengedőbb vegetáriánus étrend az ami egészséges, és amiben könnyebben megoldható a kieső élelmi anyagok pótlása. Ha ugyanis vegánként nem eszik se tejet, se tojást, akkor a kieső vitamin és ásványi anyagokat nagyon nehéz pótolni, hosszú távon többet árt, mint használ. 
Fontos a vegetáriánus étkezésben hogy a húson kívül mindenféle alapanyból válogassunk.A jól összeállított étrend előnyei: csökken az elhízásesélye, jó B12 ellátottság esetén csöken a szív és érrendszeri megbetegedések kockázata, csökken a vérnyomás. Csökken a következő betegsége kialakulásának a veszélye: cukorbetegség, daganatos megbetegedés, epekóő, vatagbél problémák, sokizületi gyulladás, székrekedés. Ha az étrend mellett valaki kielégítő menyiségűt  mozog, akkor a csontritkulás kockázata is csökken. 

 

 

Az Omega3 segítség a depresszióban szenvedőknek

2008.07.22. 08:57 - Zambori Zita

Címkék: depresszió hal omega 3 zsírsav halolaj szendi szendi gábor hangulat stabilizálás

Joseph Hibbeln és Norman Salem amerikai kutatók fogalmazták meg 1995-ben először az American Journal of Clinical Nutritionban azt a hipotézist, hogy az omega-3 hiánynak oki szerepe lehet a depresszió, a mániás-depresszió, és a szülés utáni depresszió kialakulásában.

Transz zsírsavak az élelmiszerekben

2008.07.22. 08:49 - Zambori Zita

Címkék: élelmiszer zsírsav transz étolaj esszenciális zsírsavak

Nem szeretjük őket, mert bizonyítottan rákkeltőek. Mégis sok élelmiszerben megtalálhatók, és sokszor mi magunk is segítjük őket abban hogy kialakuljanak.

A jó fogyókúra alapjai II. - Metabolikus X szindróma

2007.08.24. 14:53 - Zambori Zita

Címkék: elhízás koleszterin metabolikus x szindróm vérzsír diabetes

Sajnos ma Magyarországon a lakosságot nem csak az elhízás fenyegeti. Talán az orvosok, sem beszélnének erről annyi ha a plusz kilók csak esztétikai problémát jelentenének.
Az utóbbi években fedezték fel, hogy van egy tünettcsoport ami mindig együtt jelenik meg, illetve ha már az egyik faktor fenn áll, akkor a többi rövid időn belül társul hozzá. Ezt a tünetcsoportot nevezik metabolikus X szindrómának.

A jó fogyókúra alapjai I.

2007.08.19. 22:00 - Zambori Zita

Címkék: táplálkozás fogyókúra fogyás energia

A fogyókúra boncolgatását először is ott kezdeném, hogy miért hízunk meg. A válasz egyszerű, ám maga a téma koránt sem il  Elhízás = több energiát viszünk be a szervezetbe mint amennyire szükségünk van.

A dietetika története III. - Magyarország

2007.08.16. 17:23 - Zambori Zita

Címkék: történet dietetika mértékletesség klinikai élelmezés r dietetika

Pápai Pánz Ferenc (1649 - 1716) Pax Corporius munkájában egészségnevelési tanácsokat ad étkezésről, helyes táplálkozásról. A tanácsok között helyet kap- főleg a betegségek kapcsán - a mértékletesség.

A dietetika története II.

2007.08.16. 16:59 - Zambori Zita

Címkék: történet gyógyulás megfigyelések

A holisztikus szemlélet sajnos nem őrizte meg vezető szerepét a gyógyításban. Koronként kulturális gazdasági vallási hiedelmek hatottak az emberek táplálkozására. "Nagyanyáink" idejében a táplálkozásnak nagy szerepe volt a betegségek gyógyításában. Abban az időben, amikor az orvosi ellátásért fizetni kellet és az átlag embernek nem volt lehetősége igénybe venni ezt a szolgáltatást előtérbe, kerültek az évszázados megfigyelések. Ekkor még a "diétás megfigyelések" egybe olvadtak a népi gyógyászat többi ágával. A közelmúltra visszatekintve a technika és ovostudomány fellendülésével változott a helyzet. Minél inkább dagadt az ismeret az orvoslás területén úgy darabolódott szakágakra a tudomány és ezáltal az emberi test is. A holisztikus szemlélet többek között az ellátás sokrétűsége miatt háttérbe került. A beteget szakrendelőkben gyógyították, külön osztályon foglalkoztak egyes szerveinek betegségével. De az ember sokkal több véleményem szerint, mint szervek összessége. Ezért fontosnak tartom, hogy az embert egészként szemléljük, hiszen csak így tudjuk hatékonyan elősegíteni a gyógyulását.

A dietetika története I.

2007.08.16. 16:53 - Zambori Zita

Címkék: történet tudomány dietetika hippokratész

A dietetika már az ókorban is kiemelt helyet kapott a gyógyításban. Hippokratész (i.e. 460-377) a Hippokratészi gyűjteményben számos fejezet foglalkozik az ember táplálkozásával. A diétás kezelés fontosságát hangsúlyozza és felhívja a figyelmet arra, hogy betegségre és egyénre szabottan kell megállapítani az elfogyasztott táplálék mennyiségi és minőségi jellemzőit.