Dietetika mindenkinek

Frissen végzett dietetikus cikkei érthetően, mindenkinek, a fogyókúráról egészséges életmódról

Linkek

Nincs megjeleníthető elem

Rovatok

A jó fogyókúra alapjai II. - Metabolikus X szindróma

2007.08.24. 14:53 - Zambori Zita

Címkék: elhízás koleszterin metabolikus x szindróm vérzsír diabetes

Sajnos ma Magyarországon a lakosságot nem csak az elhízás fenyegeti. Talán az orvosok, sem beszélnének erről annyi ha a plusz kilók csak esztétikai problémát jelentenének.
Az utóbbi években fedezték fel, hogy van egy tünettcsoport ami mindig együtt jelenik meg, illetve ha már az egyik faktor fenn áll, akkor a többi rövid időn belül társul hozzá. Ezt a tünetcsoportot nevezik metabolikus X szindrómának. Ide tartozó betegségek: elhízás, magas vérnyomás, magas vérzsír szint, kettes típusú diabetes. Sajos a legtöbb ember aki elhízott mind jó úton halad afelé, hogy végül cukorbeteg legyen. A kettes tipusú diabetes lényege, hogy lassan alakul ki, lassan merül ki az inzulin készlet. Egy ideig a  a szervezet még elő tud állítani valamennyi inzulint, így nem kell a betegnek "szúrni" magát. Sajnos azonban ez egy előre mutató folyamat: eleinte csak diéta, aztán tablettás kezelés, végül, ha márezsem használ, akkor jön szóba az inzulin kezelés. (Régen ez a tipusú cukorbetegség tipikusan idős korban jelentkezett, án az utóbbi években egyre fiatalabb korosztálynál mutathatók ki a tünetek.) A cukorbetegek többsége nem a magas cukor miatt hal meg közvetlenül, hanem a magas cukor miatt kialakult érelzásódástól. Ez általában az agyban vagy a szívben következik be, mind a két helyen infartust okozva.  Ezt a kockázatot csak növeli, hogy a metabolius szindrómában nem csak és nem elsősorban a cukor magas, hanem a vérnyomás, és a vérzsír szint is. Ezt mind összegezve nem valami könnyű egy olyan diétát összeállítani ami minden tünetet enyhít. Sajnos mind a magas koleszterin (azaz magas vérzsír) szintnek mind a magas vérnyomásnak van egy olyan tulajdonsága, hogy diétával csak kisebb - nagyobb mértékben lehet korrigálni. Persze meg kell próbálni, de ebben a két betegégben inkább a gyógyszerek viszik el a pálmát. Sajnos azok sem oki legtöbb esetben csak tüneti kezelésre szolgálnak, kvázi, a laborleletünkben esetleg az LDL szint a normális tartomáynba fog esni. De ez nem azt jelenti, hogy megyógyultunk,csupán az infarktusra való hajlamunk csökkeni fog időlegesen.
Van azonban egy lehetőség amit ha meglépünk elkerülhetük mindezt a tortúrát. Szabaduljunk meg a felesleges kilóktól!

Nézzük meg kicsit más szemszögből a témát. Biztosan lát manapság nagyon sok mindenki elhízott gyerekeket. Gondoljunk kicsit bele... nekik mekkora a kockázatuk, ha a stresszes életmód stb egy 50 éves embert, aki csak kb 10-15 éve hízott el, halállal fenyeget. Az ő életük hogy fog alakulni, ha már most egy olyan táplálkozási ritmust egy olyan életvitelt szoktak meg, hogy elhíztak? Kicsit gondolkozzunk el a fent leírtak tükrében azon, hogy minek tesszük ki magubkat vagy akár a családunkat azzal, hogy nem kontoláljuk a súlyunkat, figyelmetlenül táplálkozunk.

Azt mondják a cukorbetegség a csendes gyilkos... szerintem a metabolius X szindrómára ez sokkal jobban igaz. Azt hiszem nem kell követni a trendet: tegyünk meg mindent az egészségünkért - rajtunk múlik!

A bejegyzés trackback címe:

https://diet.blog.hu/api/trackback/id/tr52147909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

musi 2008.01.11. 22:13:57

Nem véletlen... a felsorolt betegségek közül mindegyiket a feldolgozott, szemét kaják okozzák!

KarrierExpressz · http://karrierexpressz.blog.extra.hu/ 2008.01.19. 22:17:16

Zita,

Nem régiben egy azt hiszem német felmérés azt állította, hogy a fogyókúra, többet árt mint használ...
Még akkor is, ha a lefogyást követő visszahízás elmarad.
Mindezt logikusan alátámasztotta, valahol azt kell mondjam igaza van, máskor tiltakozom.
A táplálkozás területén mind gyakoribb ez az érzés bennem, amikor szakemberek ezt a témát érintik, jön elő ez a kettősség, amikor azt kell mondjam, hogy ha szakemberek nem tudják eldönteni akkor én, hogyan döntsek melyik a jó? Hagyományos orvoslás kontra Dr. Lenkei

Egy igazi tényfeltárás már jól jönne!

Üdv.:
Taubert István
Karrier Tanácsadó

Zámbori Zita 2008.03.14. 19:20:44

Kedves Tamás!

A fogyókúra azért lehet ártalmas, mert a szervezetben a hirtelen felszabaduló zsír, a benne lekötött méreganyakokkal együtt bomlik le. Mint amikor kiszakad egy zsák sóder, és a luk méretétől függően folyik ki belőle az anyag... nos ez a luk esetünkben a fogyás intenzitás. Ha a fogyás gyors, nem csak metabolikus acidózis, és káros zsír lebontási oxidációs termékek keletkeznek, de ha a zsírt túl gyorsan égetjük el, annyira megnőhet az oxidítív (reakcióképes szabad oxigéngyököt tartalmazó anyag) mennyisége, hogy az már káros is lehet. Ezért fontos ,hogy a fogyást lassan érjük el, és fogyasszunk mefelelő mennyiségben antioxidánst: C-vitamin, E vitamin, és ne csak tablettában. Sok gyümölcs, zöldség, telejes kiőrlésű gabona, csírák, mérsékelt máj, hús, hal, tojás, és olivaolaj fogyasztása ajánlott.
A mérsékelt itt hangsúlyos. A túlzott bevitel A vitaminból, olva olajból pl bizonyítottan rákkeltő. Tehát répa és sütötök , máj tojás stb fogyasztása mellett lehetőleg csak olyan vitamint válasszunk amelyben az A vitamin a napi ajánlott mennyiság (RDA) max 45%-a. Ne főzzünk olivaolajjal, mert a hő hatására pont olyan jobbára a zsírsav összetétele mint a napraforgó olajnak. Ajánlom azonban az ismert elnevezésű.. duo, és .... Trió olajokat. Ezekben Omega + zsírsavak is vannak (lsd hal) és mivel megfeleő az összetételük nem kell arra figyelni, hogy miből mennyit viszek be.
Az előnyös zsírsavösszetétel pedig elősegíti a szabad gyökök megkötését, kürülását, pozitív irányba befolyásolja az anyagcserét, így segítve a fogyást. Szép barokkos kört futottam, de remélem válaszom kielégítő volt.

Huszár József · http://www.vitaminbank.hu 2008.08.25. 11:41:20

Nagyon sokféle fogyókúrás módszer létezik, ezek többé-kevésbé használnak is a kúra ideje alatt. A gond csupán akkor kezdődik, ha abbahaggyuk a fogyókúrát, mert azt gondoljuk, leadtuk a súlytöbbletet. Ezért szokott előfordulni, hogy nagyon sokan visszahíznak. A nehezen leadott kilókat újból felszedjük. Mit lehet tenni? Nem akarom megvádolni a fogyókúrás termékeket gyártó cégeket, de bizony van aki (tisztelet a kivételnek) rászoktatja a fogyasztókat a saját termékeikre és ezeket folyamatosan kell fogyasztani, különben visszahízik. Vannak ilyenek is, de józanul belegondolva, ki hiszi el, hogy amit esetleg 5-10 év alatt felhalmoztunk, attól majd pár hónap alatt megszabadulunk? Ilyen nincs, vagy legalábbis anélkül, hogy a szervezetünk ezért ne büntetne meg. Mert előbb-utóbb megérezzük a fogyókúrák hatását: tápanyaghiány stb. Engem Tóth Gábor független előadásai (nonprofit cégnél dolgozik, így nem befolyásolják) győztek meg, hogy az egészséges táplálkozás és mozgás a legfontosabb. Vannak akik öröklik az elhízásra
hajlamosságot, de akinek nincs ilyen problémája, az biztosan le fog tudni fogyni, ha odafigyel a testmozgásra és táplálkozásra. Az előadások meghallgathatóak itt: www.vitaminbank.hu/index/toth_gabor.php A rendszerességet emelném még ki, mert csak akkor lehet maradandó és hosszútávú eredményt elérni, ha kitartóan és rendszeresen étkezünk, mozgunk. Eleinte nehéz, mert nem szoktunk hozzá, de a későbbiekben ez az életvitel általánossá és megszokottá válik. Sőt, talán rosszul fog esni, ha kimarad egy-egy edzés, vagy nehéz, zsíros ételt kell megenni.

Zámbori Zita 2009.09.01. 12:12:20

@Huszár József: Nos igen. A gond a szemlélettel van. Azt hisze mkicsit az én szakmám szemléletével is. Talán akkor tudnám hatkéonyan kezelni a túlsúlyos embereket, ha magam is az lennék, de akkor hogyan lennék hiteles??? Jó mi?

Na de visszatérve: ÉLETMÓDVÁLTÁS. ez s jolie joker. Jaja, de hogyan??? Hiába mondogatja neke mvalaki: változtasd meg az életmódodat... ez olyan mintha azt mondanák: gazdagodj meg! HA olyan könnyű lenne mindenki meg tudná csinálni. Csak manapság, amikor annyi de annyi mindent akarunk egy napba belesűríteni, legkevésbbé jut idő magunkra. Nekem az egyik célom, úgy segíteni a túlsúlyos emberken, hogy napi email kapcsolattal egy életmódvátáson essenek át. addig, ameddig ez nem lesz rutin, addig segytenék nekik szoros kapcsolattal, amit aztán szép lassan le lehet építeni. Ez az elmélet. Aztán, hogy hány embernek segítene, nem tudom....

gigla 2009.09.01. 16:17:43

@Zzita: Én szívesen igénybe venném ezt az e-mailes kapcsolattartást, ha lehet...
Honnan tudhatnám meg az elérhetőségedet? (nem találtam itt aqz oldalon, de lehet, hogy csak figyelmetlenül néztem...)

Zámbori Zita 2009.09.01. 16:41:06

@gigla: zambori.zita@gmail.com
Írjatok nyugodtan!
Babázok így kérek tőletek egy kis türelmet, de igyekszem néhány napon belül válaszolni


süti beállítások módosítása