Dietetika mindenkinek

Frissen végzett dietetikus cikkei érthetően, mindenkinek, a fogyókúráról egészséges életmódról

Linkek

Nincs megjeleníthető elem

Rovatok

Colitis Ulcerosa kialakulása, oka, lefolyása, diagnózis, terápia

2009.10.27. 13:18 - Zambori Zita

Címkék: hasmenés anaemia colitis ulcerosa véres hasmenés

 A colitis ulcerosa a belek kifekélyesedő krónikus gyulladásával járó  megbetegedés, mely a vastagbél falának nyálkahártyáját és az alatti rétegét érinti. A tápcsatorna többi szakasza ép. Kialakulásában nem találtak patgéneket, vagyis nem vírus és nem baktérium okozza a megbetegedést. Egyes kutatók felvetették a genetikai eredetet, mások a stressz és a pszichés beállítottság mellett érvelnak, de lagvalószínűbb az autoimmun eredet, errre azonban nincsenek egyértelmű bizonyítékok. A  betegség sajátossága, hogy vannak problémás és panasz mentes napok. Nem lehet egyértelműen egy ételre sem mondani, hogy tüneketeket okoz, ám egyes betegek azt tapasztalták, hogy bizonyos ételektől romlik az állapotuk. Azt mondhatjuk tehát, hogy mindenkinek magának kell kitapasztalni, hogy mi okoz tüneteket: sressz, kialvatlanság, az évszakok változása... 

Diagnózis: tükrözéssel, és labotlalatak alapján

Lefolyása
Enyhe lefolyáskor a tünetek: általános rossz közérzet, hasfájás, lágy véres, vérzéklet.
Mérsékelten súlyos lefolyáskor erősödik a hasi fájdalom, görcsös, végbél körüli vérzés alakul ki, és napi 5 - 10 véres, nyákos széklet jelentkezik 
Akut fellángolskor igen erős, görcsös hasfájás jellemző napi 30 véres, nyákos széklettel. Anémia (vashiámnyos vérszegénység), láz súlyosbítja a beteg állapotát. 
Akut flumináns eset a legsúlyosabb állapot, amikor is heves tünetek jellemzik: kínzó, görcsös hasfájás, óránként többszöri véres, nyákos, gennyes széklet, eredméyntelen erőlködés, magas láz, fehérjehiány, anémia, kiszáradás. Azonnali kórházi ellátást igényel. 

Terápia: gyógyszeres kezelés, (szulfaszalazin, kortizol készítmények) és diéta. gyakori fellángolás idején, az életet veszélyeztető esetben, vagy a rákos elfajulás megakadályozásának érdekében szóba jöhet a vastagbél eltávolítása és a vékonybél kivezetése a hasfalra sztóma kialakításával. Ez a betegséget véglegesen meggyógyítja, ám új életmód kialakítását kívánja a betegtől. 
Mivel a szedett gyógyszerek rontják a folsav illetve a kálcium felszívódását, ezért ezek pótlására különösen oda keli figyelni. Az esetleges tabblettás kiegészítésről a kezelőorvossal kell konzultálni. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diet.blog.hu/api/trackback/id/tr761478756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása