Dietetika mindenkinek

Frissen végzett dietetikus cikkei érthetően, mindenkinek, a fogyókúráról egészséges életmódról

Linkek

Nincs megjeleníthető elem

Rovatok

Vízben oldódó vitaminok: Folsav, Inozit, Niacin, Para-amino-benzoesav, Pantoténsav, Rutin,

2009.09.23. 13:32 - Zambori Zita

Lássunk néhány, a köznapi ismeretben kissé kevésbbé elterjedt vízben oldodó vitamint: folsav, inozit, niacin, PAB, Pantoténsav, Rutin

Folát, folsav

Napi szükséglete: 0,2 mg. Várandós anyák esetében 0,4 mg. A terhesség folyamán kiemelt szerepe van a folsavnak: a magzat velőcsövét, azaz a gerincét lezáró folyamatban. Ha a kérdéses időben nincs jelen megfelelő mennyiségben, a baba csigolyái nem csontosodnak megfelelően, és később ezt a hibát kijavítani nem lehet. Megtalálhatjuk: májban, salátában, főzelékfélékben, gyümölcsökben, élesztőben. A szükséges mennyiséget terhesség esetén biztonsággal csak tabletta formájában lehet bevinni. A szervezetben a vérképzésben, nyálkahártya épségének megőrzésében van szerepe; az anyagcserében szállító funkciót tölt be. Csak megfelelő mennyiségű B6, B12 jelenlétében aktív. Hiányában vérszegénység, emésztőrendszeri tünetek jelentkeznek, nő az infarktus veszélye, a rák kialakulásának kockázata. A jó folsav ellátottság elfedheti a B12 hiányának tüneteit.  Ez főleg vegetáriánus táplálkozás esetén veszélyes. Túlzott bevitele csökkenti a cink hasznosulását. Érdemes foláttal dúsított kenyérféléket vásárolni, mert a folsav bevitel csak táplálékkal nem oldható meg kielégítően .

 

Inozit

Az inozit egy B-vitaminfajta. Napi adagját illetően nem rendelkezünk pontos ajánlásokkal, lévén a szervezet is képes bizonyos mennyiségben előállítani. Igénye viszont szinte bizonyos, hogy függ a stressz mértékétől, vizsgálatok szerint napi 4-8 gramm között változik. Forrása elsősorban a húsfélék, a tej és tejtermékek, a gabonafélék, a gyümölcs- és főzelékfélék és az olajos magvak, de az agyban, kisebb részben a májban is képződik. Altató, nyugtató hatása van. Ha a szervezetben meglelő mennyiségben van jelen, csökkenti a szorongást, oldja a feszültséget. Szerepe van a sejtfal felépítésében, az ingerület átvitelben, és a zsírok szervezeten belüli szállításában. Szerepet játszik az agy a vese és pajzsmirigy működésében, a vérlemezkék képzésében. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból, hétköznapi nevén szőlőcukorból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az agy és az agyfolyadék, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül. Tartós hiányában idegi károsodások, fáradékonyság, koncentrálási zavarok alakulnak ki, csökken a fizikai teljesítőképesség. Cukorbetegségben szenvedőknél nagyobb arányban mutatható ki inozitvesztés. Túladagolása nem ismert.

 

Niacin vagy nikotinamid

Felnőttek napi szükséglete: 18mg. Forrása a máj, hús hal, tojás, szárazhüvelyesek, vese, zöldségfélék, barna kenyér, élesztő. A napi szükségletet fedezi például 180g barna kenyér, 200g hús, 180g hüvelyes. A szervezetben az enzimek felépítésében, az anyagcserében,  és a szövetek energiafelhasználásában van szerepe. Hiányában pellagra alakul ki, mely kiütéssel járó bőrelváltozás. Túladagolása vízoldékonysága miatt nem ismert, vizelettel ürül a felesleg.

 

PABA – Para-amino-benzoesav.

Közvetlenül nem az emberi szervezetnek, hanem a vastagbél flórát alkotó jótékony baktériumoknak van kiemelten szükségük erre az anyagra. Szerepe van még az antioxidánsok védelmében, és közvetve csökkenti az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát. Forrása a gabonafélék csoportja. Napi bevitelét tekintve nincsenek pontos adatok, de vegyes táplálkozással, amely tartalmaz csírákat is bevitele megfelelő. Emberi szervezetben még nem mutatták ki hiányállapotát.
A PABA nagy mennyiségben sem toxikus, kozmetikai szerekben alkalmazva viszont arra érzékenyeknél bőrkiütéseket okozhat.

 

Pantoténsav

Az élelmiszerekben széles körben előfordul, így hiányállapotát sem nagyon ismerjük, és napi minimum bevitele sem meghatározott. Legnagyobb mennyiségben a máj, vese, hús, száraz hüvelyesek, teljes kiőrlésű termékek, karfiol, káposzta tartalmazza. Szerepe van a fehérje-, zsír-, szénhidrát anyagcserében, lassítja az öregedési folyamatokat, fontos a koleszterin, ingerület átvivő anyagok, és a hemoglobin (vérgáz szállító anyag) képzésében.

Érdekesség, hogy a panthenolt gyakran alkalmazzák bőrvédő krémekben, melyekben segít megőrizni a bőr rugalmasságát és puhaságát. Hajápoló termékekben is alkalmazzák, hogy megóvja a hajat a kémiai és mechanikai károsodásoktól. Hiánytünetek általában csak nagyon egyoldalú, túlságosan sok finomított élelmiszert tartalmazó étrendnél alakulnak ki. Hiányai leggyakrabban a bőrön, az idegrendszerben, illetve az anyagcserében okoz elváltozásokat. Ezek a tünetek azonban nem igazán jellemzőek, így csak néha lehetséges a valódi ok feltárása. Szükségletünk növekedését egyes gyógyszerek szedése, a folyamatos stressz, a rendszeres alkoholfogyasztás és a dohányzás is okozhatja. Túladagolva, különösen egyéb B vitaminok nélkül, felboríthatja az anyagcserét, bár ez csak extrém nagy adagok mellett lehetséges, amennyit normál körülmények között képtelenség a szervezetbe juttatni.

 

P- vitamin, vagy Rutin

A rutin a bioflavonoidok közé tartozó anyag. A P vitamin a C vitamin kísérője, általánosan ugyanazokban az élelmiszerekben fordul elő. Segíti a C vitamin felszívódását és megvédi az oxidációtól, ezen kívül erősíti a hajszálereket, gátolja az öregedési folyamatokat. Pontos szükséglete nem ismert. Legbővebben a citrusfélék, a csipkebogyó, az áfonya, a brokkoli, a paradicsom, valamint más gyümölcsök és zöldségek tartalmazzák - elsősorban a gyümölcs húsa gazdag ebben a vitaminban.
 Emberben kifejezetten P-vitamin hiánybetegség nem ismert, de feltételezhető, hogy hiányában a C-vitamin felszívódása és felhasználása zavart szenvedhet, éppen ezért tüneteik átfedhetik egymást. A P-vitamin túladagolása és káros hatásai emberi szervezetben nem ismertek.

 

A vitaminok tehát kulcsszerepet játszanak az emberi szervezet normál működésében. Átgondolt, vegyes táplálkozással szükségletük fedezhető. Véleményem szerint nem szabad semmilyen élelmiszertől elzárkózni. A változatosság nem csak gyönyörködtet, de garantálja azt is, hogy minden olyan anyaghoz hozzájusson a szervezetünk, amire szüksége van. 

A bejegyzés trackback címe:

https://diet.blog.hu/api/trackback/id/tr291401691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása