Dietetika mindenkinek

Frissen végzett dietetikus cikkei érthetően, mindenkinek, a fogyókúráról egészséges életmódról

Linkek

Nincs megjeleníthető elem

Rovatok

Néhány gondolat a vitamintablettákról...

2009.09.23. 13:42 - Zambori Zita

Ahogyan az előző bejegyzésekben látható nem egy vitamint és ásványi anyagot túl lehet adagolni, de vannak olyan vitaminok is, melyek  szükségletét élelmiszerekkel nem lehet fedezni. A szakemberek azt hangsúlyozzák, hogy próbáljuk meg változatos étrenddel fedezni mind vitaminokból, mind ásványi anyagokból, mind pedig pl esszenciális zsírsavakból a szükségletet. Kerüljük a vitaminkészítményeket. Ezzel valamilyen szinten magam is egyetértek: pl nem megoldás az, ha chips, csoki, hamburger mellett bedobunk minden nap egy vitaminkapszulát, mert ezzel semmi sincs elintézve.

Jó tudni, hogy a tablettából ellenőrizetlenül szívódnak fel a hatóanyagok, míg az élelmiszerek által bevitt építőelemeknek megvan az a tulajdonságuk, hogy csak annyit vesz fel a szervezet a számára felkínált palettából, amennyire szüksége van.  Sajnos azonban ez élelmiszerek vitamin-,  és ásványi anyag tartlama már régen nem olyan magas mint 30 – 40 éve. Köszönhető ez a tápszerezésnek, a hormon és génkezelésnek, a termesztési eljárások változásának, a különböző feldolgozási formáknak, adalékanyagoknak stb. Felmerül a kérdés, hogy mi a helyes akkor ha sem az élelmiszerek, sem a tabletták nem jelentenek kielégítő megoldást erre a problémára. Nos, az a véleményem, hogy mindenkinek érdemes rászánni az időt, hogy önvizsgátatot tartson. A fenti posztokból világosan kitűnik, hogy melyik alkotó miben található meg, így ha valaki nem szereti a halat, az omega 3 hiány mellett számolnia kell szelén, fluorid, jód, hiánnyal. Ha valaki vegán és nem fogyaszt se tojást se tejterméket számolnia kell az esetleges vérszegénységgel, B12 hiánnyal, csontritkulással, idegrendszeri tünetekkel stb. Az ő számukra nagyon meggondolandó, hogy a ha megfelelő a táplálkozásuk, akkor különböző vitaminkészítményekkel megtámogassuk az étrendjüket.

Ha nagy szellemi megterhelés előtt/alatt állunk, érdemes B6 vitaminnal kombinált magnézimuot fogyasztani kúraszerűen. Ez a helyzet akkor is ha kevés tejterméket fogyasztunk: ilyenkor érdemes 200-400 mg kalciumot tartalmazó kapszulát vagy pezsgőtablettát fogyasztani. Megfázásos időszakban rövid ideig 1000 mg C-vitamin fogyasztása előnyös, de ha valószínűsíthető, hogy a táplálékból nem jutunk elég C-vitaminhoz, akkor naponta 50-100 mg C-vitamin tartalmú tabletta gondoskodik a szükséglet fedezéséről.

Ha van időnk és energiánk érdemes egy dietetikust felkeresni és megbeszélni vele, hogy a táplálkozásunkban mi az alkotóelem ami hiányos, kiegészítésre szorul.  Érdemes néhány napos étrendi naplóval felkeresni a szakembert, illetve összeírni, hogy miből mennyit fogyasztunk átlagosan hetente/havonta. Így könnyen ki lehet deríteni, mi az ami pótlásra szorul.

 

A többi étrend-kiegészítő, különböző italok stb (aloe vera-s, omega-3al dósított, egy étkezést helyettesítő turmixok, magas antioxidáns tartalmú kapszulák stb szedése nem ellenjavallt,  de kérek mindenkit, hogy mielőtt elkezdené alkalmazni ezeket a szereket mutassa meg szakembernek. Általában a terjesztők által forgalmazott un MLM rendszerre épülő hálózatokban kapható termékek minősége ellenőrzött. Orvosok is alkalmazzák némelyiket a gyógyító tevékenységük során. Vannak olyanok amelyek, csak egy vagy néhány nyomelemet tartalmaznak, vannak amik komplex táplálék-kiegészítő programokat nyújtanak, ( pl magas antioxidáns tartalmuk miatt rákmegelőző hatásúak, összetételük kedvezően hat a szív-, és érrendszeri megbetegedésekre, és jó azoknak az embereknek akiknek hajlamuk van az ilyen megbetegedésekre.) Ezek alkalmazása sem ellenjavallt, főleg akkor, ha a párhuzamosan ezen termékek fogyasztásával az étrendünkön is tudunk változtatni. Szintén javaslom, hogy összetétel tekintetében konzultáljanak dietetikussal, vagy orvossal, hogy a saját táplálkozási szokásaik ismeretében nem állhat –e fent túladagolás veszélye. Ha pedig már szednek valamilyen táplálék-kiegészítőt, illetve valamilyen betegségük van, és arra szednek gyógyszert szintén érdemes szakember, vagy egy gyógyszerész segítségét kérni. Ezt minden esetben tegyék meg. Betegség esetén különösen fontos, hogy konzultáljanak a kezelőorvosukkal. Hiába mondják ugyanis az adott termék forgalmazói, hogy orvosilag ellenőrzött az összetétel, nem biztos, hogy pont az Önök részére is megfelelő. Ennek oka egyrészt az, hogy ezekből a termékekből – mint említettem – intenzívebb a felszívódás, másrészt az Önök kórtörténetét csak a kezelőorvosuk ismeri kielégítően és a gyógyszereik ismeretében fel tudja hívni a figyelmüket az interakciókra.

 

Nem győzöm hangsúlyozni a betegek, ismerősök körében, hogy a táplálkozással rengeteg betegség megelőzhető, kezelhető, szinten tartható. Amit megeszünk szerezetünk abból építi fel a testünket, ezt sosem szabad elfelejteni. Olyan ez mint az autó és a benzin esete. Ha egy benzin üzemű autóba dízel üzemanyagot töltünk számíthatunk arra, hogy autónk rövid úton cserbenhagy minket. Ez történik a szervezetünkkel is: ha nem a megfelelő üzemanyagot kapja, elketyeg ugyan, de egy idő után maradandó károsodást szenvedhet.

Röviden csak annyit tudok javasolni, hogy fogysszunk minél több tápláló élelmiszert:

 

Tejet, tejterméket,                                                                                                        naponta fél litert

Húsféléket vegyesen, de a sovány húsokat részesítsük előnyben naponta 30 dkg-ot

Teljes kiőrlésű kenyér és tésztaféléket a fehéráuk helyett

Naponta ötször zöldséget és gyümölcsöt                                                                               

Tojást                                                                                                                                 hetente 3 db-ot

Halat                                                                                                                                   hetente háromszor

Belsőséget, májat, hetenete két hetente.

Édesség, finom pékáru, cukor, csoki, stb hetente egyszer

Mozogjunk, sétáljunk naponta

 

Ha ezt sikerül betartani már sokat tettünk az egészségünkért. 

A bejegyzés trackback címe:

https://diet.blog.hu/api/trackback/id/tr751401715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fűrészpor · http://www.pallas70.hu/tanfolyam/aruterito-tanfolyam.php 2009.10.12. 12:26:09

A teljes kiőrlésű lisztekből készült termékekkel nem vagyok kibékülve. Kevesen tudják, hogy a manapság használatos növényvédő szerek egy része a gabona félék héjában halmozódik fel. Teljes kiőrlés alatt azt értjük, hogy az egész gabona szemet, héjastól használják fel a malomban. Így ezek a felhalmozódott anyagok a teljes kiőrléssel mind a mi szervezetünkben landolnak...
A bio élelmiszerek pedig fuzáriummal pakolnak minket tele, ami egyaránt káros gyermekeknek és felnőtteknek is.
Én maradok a finomított rozsból készült kenyérnél.

Zámbori Zita 2009.10.17. 17:56:28

Igen, sajnos nem lehet okos az ember. Az a fontos, hogy mérlegeljük a pozitív és negatív hatásokat. Az általánosítás nem jó dolog. Nem minden korpás termék fusariumos, és a növényvédőszerek sem jelentenek akkora kockázatot, mint ahogy azt sokan gondolják. A teljes kiőrlésű termékek a servezetben toxinokat, koleszterint, kötnek meg,(tehát inkábbb magukhoz vonzák az ételből a méreganyagokat, mint hogy kioldódna belőlük... ha nagyon sokat eszünk belőlük 50-60 gotakkor a vitaminokat is megköthetik) laktatnak, serkentik az emésztést, táplálják a vastagbél hasznos baktérmait, rákmegelőző hatásuk van. Ez a fehér kenyérről nem mondható el, sőt, épp az ellenkezője jellemző rá.


süti beállítások módosítása