Dietetika mindenkinek

Frissen végzett dietetikus cikkei érthetően, mindenkinek, a fogyókúráról egészséges életmódról

Linkek

Nincs megjeleníthető elem

Rovatok

Vegetáriánus étrend 1

2009.08.31. 11:55 - Zámbori Zita

Címkék: vegetáriánus vegán

A vegetáriánus étrend nagyon jó hatású lehet, de annak aki belekezd tisztában kell lennie azzal, hogy a húsok kizárásával elvesztett fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat hogyan pótolja. Véleményem szerint nem a vegán, hanem a megengedőbb vegetáriánus étrend az ami egészséges, és amiben könnyebben megoldható a kieső élelmi anyagok pótlása. Ha ugyanis vegánként nem eszik se tejet, se tojást, akkor a kieső vitamin és ásványi anyagokat nagyon nehéz pótolni, hosszú távon többet árt, mint használ. 
Fontos a vegetáriánus étkezésben hogy a húson kívül mindenféle alapanyból válogassunk.A jól összeállított étrend előnyei: csökken az elhízásesélye, jó B12 ellátottság esetén csöken a szív és érrendszeri megbetegedések kockázata, csökken a vérnyomás. Csökken a következő betegsége kialakulásának a veszélye: cukorbetegség, daganatos megbetegedés, epekóő, vatagbél problémák, sokizületi gyulladás, székrekedés. Ha az étrend mellett valaki kielégítő menyiségűt  mozog, akkor a csontritkulás kockázata is csökken. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diet.blog.hu/api/trackback/id/tr331350396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blany 2009.09.01. 10:17:07

Attól tartok, nem követed a kutatási eredményeket, ugyanis évek óta tudjuk, hogy nincs olyan tápanyag, amit növényből ne tudna a szervezetünk felvenni.
Javaslom, olvasd el ezt az írást, és tanulmányozd a linkeket is:
kivalo-egeszseg.blogspot.com/2009/08/nyerseves-felso-fokon-tim-vanorden-nel.html

Zámbori Zita 2009.09.01. 11:23:23

Kedves Blany!
Ezek szerint nem olvastal el elég figyelmesen az írásomat! Azt nem is mondtam ,hogy nem tudja felveni, csupán alacsonyabb hatásfokkal, ezért oda kell figyelni, hogy megfeleő mennyiséget fogyasszunk az adott tápanyagból. Ez a cikk elsősorban nem azoknak szól akik jól, és ügyesen állítják össze az étrendet.
Akutatási eredményeket pedig követem...

ardeacinerea · http://www.pallas70.hu/osszetett-kepzesek.php 2009.09.16. 11:24:45

@Blany: Íme egy elvakult vega.
:)
3-4 év és könyörögsz majd egy kis húsért.

Zámbori Zita 2009.09.19. 21:07:33

@ardeacinerea: :) Nem vagyok vega... bár néha gondolkozom, hogy jobb lenne annak lenni. A húsról le tudnék mondani, a tejtermékekről nem.
Van viszont ismerősöm, nem is egy, akik egymástól függetlenül az nyilatkozták, hogy sokkal jobban érzik magukat, nagyobb a viltalitásuk, mióta nem esznek húst. Mivel sokkal jobba odafigyelnek arra,mit esznek, így el is hiszem. Hogy maga a hús hiánya ebben mennyiben játszik szerepet, nem tudom.


süti beállítások módosítása